Caritas Dubrovačke biskupije

Caritas Dubrovačke biskupije

Pomaže potrebitima u hrani, odjeći i obući, posreduje u doniranju rabljenog namještaja, posuđuje medicinska pomagala, surađuje s župnicima i volonterima.

 

 

Kontakt

Vatroslava Lisinskog 13a
20000 Dubrovnik
Tel: 020 612 240
E-mail: caritas@dubrovacka-biskupija.hr

Web adresa: www.dubrovacka-biskupija.hr

Adresa djelovanja: Liechtensteinov put 22, 20000 Dubrovnik

Predsjednik Caritasa: don Hrvoje Katušić

Ravnateljica: Sanja Šanje

Zamjenica ravnateljice: Marija Đurović

 

Programi i projekti:

Korisnici usluga Caritasa Dubrovačke biskupije su pojedinci i obitelji u raznim potrebama proizašlim iz ugroženosti raznim osobnim, društvenim, gospodarskim, obiteljski nepovoljnim situacijama. Svaki korisnik obrađuje se na način da mu se uzimaju potrebni podaci. Nakon obrade, sukladno anamnezi, određuje se koji oblik pomoći mogu primiti. Osobe u potrebi, osim osobnim obraćanjem, upućuju se Caritasu od strane:

  • Centra za socijalnu skrb – internim dokumentom pod nazivom Uputnica
  • župnika i župnih Caritasa – pozivom ili pisanom preporukom

U evidenciji Caritasa je oko 700 osoba s područja Dubrovačke biskupije.

 

Socijalna samoposluga

Trajni projekt na razini čitave godine kroz koji se materijalnim dobrima nastoji zadovoljiti potrebe pojedinaca i obitelji koji sami ne mogu riješiti osnovne egzistencijalne potrebe. Prvenstveno se odnosi na zadovoljenje potreba za hranom i proizvodima za higijenu. Pomoć je financirana najvećim dijelom iz vlastitih sredstava dok se dio dobara prikupi u adventu i korizmi donacijama građana u suradnji s trgovačkim lancima na dubrovačkom području i otocima. Godišnji prosjek je oko 4500 podijeljenih paketa pomoći. Dio programa socijalne samoposluga je i donacija voća i povrća otkupne stanice u Opuzenu koja redovito donira voće i povrće.

 

Donacija odjeće i obuće (svakodnevna aktivnost tijekom cijele godine)

Program je dio Socijalne samoposluge i jedna je od svakodnevnih aktivnosti koje se provode. Donacije se prikupljaju od strane žitelja Dubrovačke biskupije te se sortiraju. Dio odjeće i obuće u dobrom stanju ostaje za potrebe naših korisnika, dok se dio šalje u druge dijelove Hrvatske.

 

Projekt iz fonda FEAD

Projekt je ograničenog vremenskog trajanja u trajanju  10 do 12 mjeseci, u kojem se dijele paketi pomoći s hranom i higijenskim potrepštinama socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima u mreži župnih Caritasa. Procjenjuje se kako će pomoć mjesečno dobivati oko 700 osoba s područja Dubrovačke biskupije.

 

Donacije hrane pred istek roka trajanja i ostale materijalne donacije (povremeno)

Dvadesetak različitih dobavljača tijekom godine doniraju svoje proizvode kojima se upotpunjuju paketi pomoći korisnicima. Donacije su pretežno mliječni proizvodi, svježa riba, slatkiši. Tu su i donacije hotelskih kuća u vidu posteljine i ostalog tekstila za kućanstvo.

 

Donacije rabljenog namještaja, kućanskih aparata i potrepština

Organiziraju se uz pomoć ,,Caritasovog kutka” na Radio Dubrovniku gdje se svake subote u 9:20 uživo slušatelji radio Dubrovnika upoznaju s potrebama korisnika pomoći Caritasa. Godišnje, u prosjeku, oko 100 obitelji primi pomoć kroz ovaj program.


Donacije pelena za odrasle (svakodnevna aktivnost)

Obitelji potrebitih bolesnika javljaju se u Caritas te im se omogućuje donacija pelena za odrasle koje nam najčešće doniraju obitelji nakon što preminu njihovi bolesni članovi. U prosjeku 200 obitelji godišnje primi ovakav oblik pomoći.

 

Posudionica medicinskih pomagala (trajni projekt)

Od pokretanja projekta 2014. godine, 1100 osoba je bez naknade posudilo jedno ili više medicinskih pomagala. U prosjeku se godišnje posudi  250 pomagala. Caritas raspolaže s otprilike 170 bolesničkih kreveta, 100 antidekubitalnih madraca, 30 invalidskih kolica, 30 kolica za nuždu, stolice za kupanje, stolić za kupanje, stolići za hranjenje, nastavci za wc, aparati za kisik, hodalice, štake, štapovi te ostala pomagala. Pravo na ovu vrstu pomoći imaju svi koji se nađu u potrebi za medicinskim pomagalom bez obzira na socijalno stanje, te im se pomagalo posuđuje trajno – toliko dugo koliko postoji potreba za istim..

 

Prikupljanje lijekova (trajni projekt)

Ovaj projekt se ostvaruje u suradnji s Općom bolnicom Dubrovnik i vezan je uz projekt Posudionice medicinskih pomagala. Pri povratku posuđenog pomagala, obitelji često  daruju i lijekove te pelene za odrasle. Po primitku, lijekovi se isti dan odnose u bolničku ljekarnu Opće bolnice Dubrovnik.

 

Pomoć u liječenju (trajni projekt)

Projektom je obuhvaćeno 15-tak djece kojima su sufinancirani edukacijsko-rehabilitacijski tretmani te drugi oblici pomoći djeci s poteškoćama u razvoju. Korisnikom ove vrste pomoći mogu postati obitelji s djecom s poteškoćama u razvoju sa šireg područja Dubrovačke biskupije, s obzirom da ovu vrstu pomoći za Grad Dubrovnik osigurava Zaklada Blaga djela. Iznos sufinanciranja ovisi o primanjima u obitelji.

 

Stipendije – (trajni projekt)

Godišnje se stipendira 28 studenata slabijeg imovinskog stanja u trajanju od 10 mjeseci. Javnim natječajem, u listopadu, objavljuje se broj stipendija i uvjeti za dobivanje iste. Stipendiraju se redoviti studenti bez obzira na mjesto i državu studiranja.

 

Sv. Nikola – podjela poklona djeci korisnika – (trajni projekt)

Za djecu korisnika pomoći Caritasa s područja Grada i okolice na blagdan sv. Nikole organizira se prigodni program na kraju kojeg se podijele pokloni. Sredstva za ovu akciju osiguraju se  donacijama građana.

 

Podijelimo radost Božića – (jednom godišnje)

Od 2007. godine, već tradicionalno, sredinom prosinca organizira se prikupljanje paketa s hranom i higijenskim potrepštinama. Paketi se šalju obiteljima u nekom drugom kraju Hrvatske koji je pogođen siromaštvom ili elementarnom nepogodom.

 

Doručkujući s Bogom / Večera bratskog zajedništva (trajni projekt)

Jednom mjesečno župni Caritas župe sv. Mihajla poziva naše korisnike na misno slavlje u Crkvu sv. Mihajla. Nakon mise, u zajedništvu slijedi druženje uz obrok za sve koji su došli.

 

Suradnja s drugim biskupijskim vijećima

Caritas je često uključen u mnoge druge programe i projekte biskupijskih Vijeća:

  • logistička smo podrška projektima Vijeća za mlade ,,72 sata bez kompromisa”, organizirane volonterske akcije kroz koju se pruži pomoć obiteljima u potrebi
  • ,,M-Ljetovanje”, ljetni kamp na Šipanu – projekti radnog ljetovanja za djecu i mladež
  • ,,Ljeto kao radost” kroz koji se osigurava ljetovanje siromašnim obiteljima s brojnom djecom iz Slavonije
  • Molitvena Zajednica “Effatha” organizira hum. koncert u adventu i sredstva koja se prikupe Caritas usmjerava na najveće potrebe u tom trenutku

 

Suradnja s institucijama županije, grada i općina

U svom redovitom djelovanju, Caritas je u stalnom kontaktu s upravnim odjelima i uredima lokalnih institucija, te zajedničkim snagama pristupa rješavanju situacija na različitim poljima djelovanja Caritasa.

 

Zatvor u Dubrovniku – (trajni projekt)

Za dostojanstveniji život zatvorenika osiguravaju im se najneophodnije (odjeća i obuća, higijenske potrepštine, ručnici i sl.). Također, često im dostavljamo i knjige vjerske tematike.

 

Ured za probaciju

Ured za probaciju Caritasu redovito  šalje prijestupnike za lakša djela da odrade dodijeljene sate rada za opće dobro, a oni često i nakon što odrade svoje sate, te i dalje ostaju naši volonteri te se odazivaju našim pozivima.

 

Opća bolnica Dubrovnik – (povremeno)

Odjel psihijatrije Opće bolnice Dubrovnik često je u potrebi za pidžamama, spavaćicama i ostalim donjim rubljem za pacijente koji često idu na daljnja liječenja te ih ,,opremimo” za dostojanstven odlazak. Često su i u potrebi za pelenama za odrasle koje im doniramo više puta godišnje.

 

Pomoć misijama

Svake druge godine Caritas nastoji organizirati jednu akciju za pomoć potrebitima u nekom drugom kraju svijeta gdje postoji kritična potreba za osnovnom humanitarnom pomoći. Do sada su organizirane razne akcije za Tanzaniju, Kongo, Zambiju, Albaniju, i dr. Sve akcije su u koordinaciji s delegatom Papinskih misijskih djela za Dubrovačku biskupiju.

 

Volonteri (trajni projekt)

U Caritasu Dubrovačke biskupije volontira 50 volontera. Ukupni broj volonterskih sati za razdoblje 2015. – 2018. je oko 15 000 volonterskih sati. Volonterom se postaje nakon iskazane zainteresiranosti i pozitivnog ishoda procjene od strane Uprave Caritasa.

 

Druge zanimljive akcije i donacije:

Donacije buketa krizantema za dušni dan

Jedna obitelj iz Neretve donira dvjestotinjak buketa krizantema od koji se dio podijeli korisnicima a dio, uz pomoć volontera, odnese se na grobove koji nisu okićeni i koje nitko ili rijetko posjećuje.

 

Osiguravanje vozačke dozvole za štićenike dječjeg doma Maslina

Cilj je ove akcije je omogućiti, polaganje vozačkog ispita svakom štićeniku “Doma za djecu Maslina” nakon što se za to stvore zakonski uvjeti.

Donirajte

Donirajte

Dragi prijatelji Hrvatskog Caritasa, pozivamo Vas da donirate putem web stranice te tako postanete promicatelji pravednijeg svijeta i partneri Hrvatskog Caritasa.

Odaberi akciju

Odaberi iznos

Ili upiši svoj iznos (kn):

Nastavi
Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Josipa Jurja Strossmayera 58
31000 Osijek
Tel: 031 253 910
E-mail: caritas@djos.hr
Web adresa: www.caritas.djos.hr

Caritas Gospićko-senjske biskupije

Dr. Ante Starčevića br. 19
53 000 Gospić
Tel: 053 575 241
E-mail: caritas.gos.senjske.biskupije@gs.t-com.hr

Caritas Hvarsko-bračko-viške biskupije

Trg svetog Stjepana 3
21450 Hvar
Tel: 021 741 777
E-mail: fbarcot@gmail.com

Caritas Križevačke eparhije

Grkokatoličko sjemenište
Ćirilometodska 1
10000 Zagreb
Tel: 01 48 51 773
E-mail: ivan.radeljak@zg.t-com.hr

Caritas Porečke i Pulske biskupije

Jurja Dobrile 6
52000 Pazin
Tel: 052 624 306
E-mail: caritas@pazinski-kolegij.hr
Web adresa: www.biskupija-porecko-pulska.hr/ustanove/caritas.html

Caritas Požeške biskupije

Vukovarska 7
34000 Požega
Tel: 034 272 988
E-mail: caritas@pozeska-biskupija.hr
Web adresa: www.pozeska-biskupija.hr

Caritas Riječke nadbiskupije

Osječka 84a
51000 Rijeka
Tel: 051 651 002, 051 511 443
E-mail: caritasrijeka@gmail.com, caritas@ri-nadbiskupija.com
Web adresa: www.caritas.ri-nadbiskupija.com

Caritas Sisačke biskupije

Trg bana Jelačića 1
Sisak 44000
Tel: 044 530 222
E-mail: caritas@biskupija.sisak.hr
Web adresa: www.caritas.biskupija-sisak.hr

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Zrinsko-frankopanska 43
21000 Split
Tel: 021 318 740
E-mail: ravnatelj@caritas-split.com
Web adresa: www.caritas-nadbiskupije-split.hr

Caritas Šibenske biskupije

Težačka 106
22000 Šibenik
Tel: 022 216 447, 022 215 820
E-mail: caritas-biskupije-sibenik@si.t-com.hr
Web adresa: www.sibenska-biskupija.hr/caritas

Caritas Varaždinske biskupije

Pavlinska 4
42000 Varaždin
Tel: 042 320 205
E-mail: caritas.biskupije.varazdin@gmail.com
Web adresa: www.biskupija-varazdinska.hr

Caritas Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Ksaverska cesta, 12
10000 Zagreb
Tel: 01 4670 660
E-mail: caritas.vojnog.ordinarijata@caritas.hr

Caritas Zadarske nadbiskupije

Dr. Franje Tuđmana 24/0, p.p. 193
23000 Zadar
Tel: 023 316 710
E-mail: caritas@zd.t-com.hr
Web adresa: www.caritas-zadar.hr

Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN)

Kaptol 31, pp 71
10001 Zagreb
Tel: 01 4817 716
E-mail: czn@czn.hr
Web adresa: www.czn.hr

Caritas Dubrovačke biskupije

Vatroslava Lisinskog 13a
20000 Dubrovnik
Tel: 020 612 240
E-mail: caritas@dubrovacka-biskupija.hr
Web adresa: www.dubrovacka-biskupija.hr

Caritas Krčke biskupije

Stjepana Radića 1
51500 Krk
Tel: 051 222 303
E-mail: caritas@biskupijakrk.hr
Web adresa: https://biskupijakrk.hr/?page_id=49

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije

Trg Eugena Kvaternika 5
43000 Bjelovar
Tel: 043 638 635
E-mail: caritas@biskupija-bk.hr